17/10/08

L'Associació Amazics de Catalunya ofereix una xerrada al Centre Cultural per difondre la seva identitat i cultura



XERRADAL'

Associació Amazics de Catalunya ofereix una xerrada al Centre Cultural per difondre la seva identitat i cultura



Berta Ruiz Anna Fargas
Moment de la xerrada d'aquest dissabte al matíL'Associació Amazics de Catalunya va oferir aquest passat dissabte una xerrada al Centre Cultural i Ocupacional de Cambrils, amb l'objectiu de difondre la seva identitat, la seva cultura i la seva llengua. Un dels membres de l'associació –Mohamed Laaouaz-Choudna– va explicar a Revista Cambrils Diari Digital, alguns detalls d'aquesta trobada i d'altres qüestions relacionades amb la cultura amazic, coneguda a occident amb el nom de berber. Durant l'acte, es va explicar què significa la paraula amazic –que vol dir home lliure que sempre vol la llibertat i no accepta l'ocupació–, també es van explicar qüestions relacionades amb la vida, la quotidianitat, la llengua i la cultura d'aquesta comunitat autòctona que es reparteix per diferents països de l'Àfrica com el Marroc, Algèria, Tuníssia, Líbia, Mauritània o Burkina Faso. En aquesta xerrada a Cambrils també es va comptar amb la presència de Hassan Akioud i Eva Castellanos, autors del llibre escrit en català Els amazics, una obra que dóna veu a una llengua i a una cultura que durant molt de temps han estat silenciades, però que encara perviuen tot i les dificultats. D'altra banda Youssef El Moussaoui també va fer lectura d'un escrit sobre la realitat de la cultura amaziga avui en dia, mentre que la professora i mediadora cultural Asma Awattah –presidenta de l'Assemblea d'Amazics a Barcelona– va explicar detalls sobre el projecte d'ensenyament de la llengua amaziga a Catalunya. Segons explicava Mohamed Laaouaz-Choudna, l'Associació Amazics de Catalunya té un centre a Reus, tot i que a Cambrils també té una delegació, i també treballa a nivell de tota la demarcació de Tarragona, ja que, "hi ha falta de sensibilització, i volem transmetre què som nosaltres, la nostra història i el nostre idioma".

http://www.revistacambrils.com/index.php?c_noticia=4633

4 comentaris:

Anònim ha dit...

AZUL FELLAWEN :
Jo he dit un munt de vegades de que sóc amaziga y mai perare de dir ho perque és el que sóc ,i a més és la meva propia identitat . Alguns tenen raó de defensar el que són com ara nosaltres que som d'una raza amaziga i mai pararem de dir ho , però en canvi alguns que són amazics i s'en van com ara per exemple amb l'àrab,amb el castella ,i més llengues que ni volen ensenyar el que són de veritat però que farem ,mentres nosaltres ho reconeixem ja no cal fer res .
Jo tinc 12 anys i he nascut aki a Catalunya però el que sé és que mai he deixat la meva propia llengua perque el meu pare i la meva mare sempre m'han ensenyat el que sóc i el que seré d'aki en davant . (amaziga fins a la mort)

Anònim ha dit...

Azul
Estem orgullosos del que dius, encara que hagis nascut ací, ningú t'ha de treure de'l que ets. Jo no soc amazic pero ho soc d'adopció pero soc també català i col.laboro amb l'Associació i això em fa considerar + amazic que d'altris que ho son per natura.

Salutacions

Unknown ha dit...

Azul, tifawin,
companys hi ha la possibilitat de fer un taller - remunerat- d'escriptura en tifinagh durant les jornades culturals del meu institut, el dia 21 de desembre. Crec que és una magnífica oportunitat de sensibilització sobre les arrels amazigues. Poseu-vos en contacte amb mi, al més aviat possible.

Montserrat Cendra

Anònim ha dit...

yo soy amazig naci en un pueblo del Rif llamado SELOUANE O ZELUAN, y estoy muy orgulloso de haber nacido en esa tierra, que para mi es imposible de olvidar. Recuerdo el cariño de sus gentes y esa hospitalidad que tiene este pueblo, hacia todas las gentes.